RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ίνιας - 14/12/2014

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ίνιας - 14/12/2014

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ίνιας, στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης στην Ίνια Πάφου, είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Με δέος, απέραντο σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προσήλθαμε σήμερα εδώ, στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσης στην Ίνια, στο ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των κορυφαίων ηρώων Πέτρου Χατζηαργυρού, Χριστόδουλου Νικολάου, Σάββα Χριστοδούλου, Λάμπρου Ζόππου, Σωκράτη Αμβροσίου, Φίλιππου Κωσταντινίδη και Αριστοτέλη Σάββα.  Όμως, η απονομή τιμής σε τέτοιες  απαστράπτουσες  εθνικές μορφές που τίμησαν  και λάμπρυναν με τη ζωή, τους αγώνες και την ανεπανάληπτη θυσία τους τις άφθορες διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, δεν είναι εύκολο καθήκον.  Και δηλώνω αδύναμος να απαριθμήσω τις αρετές, να καταγράψω το μεγαλείο της προσφοράς τους και να αποτυπώσω το μέγεθος του αγωνιστικού τους αναστήματος.

Η ηρωοτόκος κοινότητα της Ίνιας έχει καταθέσει διαχρονικά την πολύτιμη συνεισφορά της στο θυσιαστήριο τόσο της κυπριακής όσο και της παγκόσμιας Ελευθερίας.
Ο Πέτρος Χατζηαργυρού, φοιτητής ιατρικής, έπεσε μαχόμενος στη μάχη του Προφήτη Ηλία στην Ήπειρο, στις 18 Δεκεμβρίου του 1912, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Χριστόδουλος Νικολάου έπεσε μαχόμενος κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 8 Ιουνίου του 1941. Το όνομα του βρίσκεται στο Μνημείο Πεσόντων Αθηνών.

Ο Σάββας Χριστοδούλου έπεσε μαχόμενος στις 11 Απριλίου του 1942 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το όνομα του είναι γραμμένο στο Μνημείο Πεσόντων Λευκωσίας.

Ο Λάμπρος Κωνσταντίνου Ζόππος, μέλος των Κυπριακών Εθελοντικών Δυνάμεων, έχασε τη ζωή του σε διατεταγμένη υπηρεσία στις 28 Ιανουαρίου του 1946.

Ο Σωκράτης Αμβροσίου δολοφονήθηκε άνανδρα από τους Άγγλους αποικιοκράτες στη Λευκωσία το 1958, ενώ διένεμε φυλλάδια της ΕΟΚΑ.

Ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης έπεσε μαχόμενος στις 12 Φεβρουαρίου του 1964 στη Λεμεσό αγωνιζόμενος κατά της τουρκοανταρσίας.

Ο Αριστοτέλης Σάββα, αγωνιστής της ΕΟΚΑ του 55-59, έπεσε μαχόμενος τον Ιούλιο του 1974 κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στις μάχες της Πόλεως Χρυσοχούς.

Δεν υπάρχει πια δυνατότητα αναφοράς σε αγώνες για την ελευθερία, χωρίς τη διασύνδεση με την υπέροχη θυσία των ηρώων που τιμούμε σήμερα. Δεν υπάρχει πια περιγραφή της έννοιας της αυτοθυσίας και της περιφρόνησης προς το θάνατο χωρίς παραπομπή στη δική τους προσφορά στην υπόθεση της ελευθερίας.  Δεν απεικονίζεται πια η έννοια του αγωνιστή χωρίς τη δική τους άμωμη μορφή. 

Απόδειξη του πως αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά τις συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό αποτελεί η απροκάλυπτη μεθόδευση αμφισβήτησης αλλά και παρεμπόδισης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.΄

Πέραν δηλαδή των αδηφάγων αξιώσεων της στο συνταγματικό, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων, πέραν από την άρνηση της να συζητήσει το θέμα των εποίκων, η Τουρκία θέτει τώρα επί τάπητος και μάλιστα ως προαπαιτούμενο της λύσης τη διασφάλιση των εώλων διεκδικήσεων της στην ΑΟΖ στη νότια περιοχή της Κύπρου.

Ενώπιον αυτής της ληστρικής, αρπακτικής συμπεριφοράς επιβάλλεται συνέχιση της πολιτικής και διπλωματικής εκστρατείας και εθνική ομοψυχία.  Η αναστολή συμμετοχής στις συνομιλίες πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια επανατοποθέτηση των διαπραγματεύσεων. 

Καθώς οι τουρκικές μεθοδεύσεις θέτουν τις βάσεις για υλοποίηση των στόχων της Άγκυρας στο Κυπριακό για λύση δύο κρατών όσο και για αρπαγή του φυσικού αερίου, θα πρέπει να προταχθεί η δική μας αποφασιστική αντίσταση.  Να καταστήσουμε σαφές ότι επιστροφή στις συνομιλίες είναι νοητή μόνο όταν η Τουρκία τερματίσει κάθε επιδρομική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβαστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο.

 

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε πρόταση για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες, κάθε πρόταση για «συνδιαχείριση» ή «διαμοιρασμό» εσόδων πριν από τη λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550. Θα έθετε ακόμα υπό αναίρεση τόσο τις συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ όσο και τις συμφωνίες με ξένες εταιρείες για γεωτρήσεις και εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου.

Οι κίνδυνοι είναι ορατοί και άμεσοι. Καθήκον μας να τους αποτρέψουμε. Με σαφή και συνεπή στρατηγική. Με πνεύμα διεκδικητικό. Με αποφασιστικότητα. Με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Με στηλίτευση της τουρκικής συμπεριφοράς. Με εμμονή στις βασικές αρχές λύσης όπως αυτές ορίζονται από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι στιγμές είναι οριακά κρίσιμες. Χρέος μας να ανταποκριθούμε με επάρκεια.

Σήμερα, από το  μνημόσυνο των ηρώων της Ίνιας, δίνουμε αναφορά και μήνυμα πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με τη στρέβλωση του νοήματος της υπέροχης θυσίας τους. Πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Σαράντα χρόνια μετά την τραγωδία, με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού.  Δεν μπορεί να θεωρείται δήθεν «μαξιμαλισμός» η επιδίωξη λύσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή. Η Τουρκία, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις αποφάσεις της Ε.Ε. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο. Ούτε από την Ε.Ε. ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αθάνατοι ήρωες της Ίνιας, τιμούμε και υποκλινόμαστε στη μεγάλη σας θυσία. Η μνήμη σας θα είναι αιώνια, όπως ασταμάτητος θα είναι και ο δικός μας αγώνας ως την τελική δικαίωση, ως τη δικαίωση της θυσίας σας.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Ίνιας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ  ΒΟΥΛΗΣ  ΤΩΝ  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS