RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ομιλία Προέδρου Βουλής στην ειδική συνεδρία της Βουλής για απόδοση τιμής στον Γλαύκο Κληρίδη - 19/11/2013

Ομιλία Προέδρου Βουλής στην ειδική συνεδρία της Βουλής για απόδοση τιμής στον Γλαύκο Κληρίδη - 19/11/2013

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για την απόδοση τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτο Πρόεδρο
της Βουλής των Αντιπροσώπων Γλαύκο Κληρίδη - Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 – 9.00 π.μ.

Καθηκόντως συνέρχεται σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, για να αποδώσει πρέποντα φόρο τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης σε ένα μεγάλο δημόσιο άνδρα που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και του λαού.  Στο Γλαύκο Κληρίδη που εγκατέλειψε τα γήινα την περασμένη Παρασκευή ύστερα από μακρά διακονία στο δημόσιο βίο.  Εκφράζουμε βαθειά θλίψη και οδύνη για τη μεγάλη απώλεια.

Ως πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Βουλευτής, Υπουργός, Αρχηγός Πολιτικού Κόμματος, διαπραγματευτής και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αναπόσπαστο και πρωταγωνιστικό κομμάτι της πολυκύμαντης νεότερης ιστορίας της Κύπρου.

Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 24 Απριλίου 1919. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στρατεύθηκε στο πλευρό των συμμάχων και υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Αγγλίας, αγωνιζόμενος εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Το 1942 καταρρίφθηκε το αεροσκάφος του στη Γερμανία και κρατήθηκε αιχμάλωτος μέχρι το τέλος του πολέμου. Έτυχε ευμενών αναφορών και τιμών για διακεκριμένες υπηρεσίες. 

Μετά την απελευθέρωση του σπούδασε Νομικά στο  King’s  College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 1948 πήρε τον τίτλο LL.B, ενώ το 1951 αναγορεύτηκε Barrister-at-Law στο Gray’s Inn.  Επί μία σχεδόν δεκαετία (1951-1960) εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Υπερείδης». Ως δικηγόρος υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ που συνελήφθηκαν από τους Άγγλους.

Η πολιτική του σταδιοδρομία είναι μακρά. Το 1959 πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και χρημάτισε Υπουργός Δικαιοσύνης στη μεταβατική περίοδο (1959-60).

Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα.
Διετέλεσε βουλευτής του Πατριωτικού Μετώπου στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας κατά την περίοδο 1960-1969 και του Ενιαίου 1969-1976.  Στις 16 Αυγούστου 1960 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976. Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κατά τις προσωρινές απουσίες του στο εξωτερικό.  Στη διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964, ανέλαβε την αρχηγία της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Από το 1968 μέχρι το 1976 διετέλεσε εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Το 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό του οποίου διατέλεσε πρόεδρος από το 1976 μέχρι το 1993.  Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και στις βουλευτικές του 1991 εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού Δημοκρατικός Συναγερμός - Κόμμα Φιλελευθέρων στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, μέχρι την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1993, αξίωμα το οποίο κατείχε μέχρι το 2003.

Από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δραματικών γεγονότων του 1963-64, της εθνικής τραγωδίας του 1974, των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν για την ανασυγκρότηση του κυπριακού κράτους, της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας, της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. , ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αδιάλειπτα παρών.  Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού.

Προσηνής, ανεξίκακος, μεγαλόθυμος, μειλίχιος, πνευματώδης, οξυδερκής, ικανός διαπραγματευτής, διαλεκτικός, οπαδός του ήπιου πολιτικού λόγου, φορέας ήθους, εντιμότητας και ανιδιοτέλειας, ο Γλαύκος Κληρίδης διαμόρφωσε πρότυπο πολιτικού.  Ένα πρότυπο το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη στη σημερινή βαθειά κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής, των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αίθουσες των δικαστηρίων, τα πολιτικά και κομματικά συνέδρια, οι θαμώνες των συγκεντρώσεων στις πόλεις και την ύπαιθρο, το μεγάλο κοινό των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών,  μπορούσαν με την ίδια ευκολία να αντιληφθούν και να νοιώσουν ότι έχουν απέναντι τους ένα σημαντικό άνθρωπο.

- Χαρισματικό και ευαίσθητο.
- Βαθειά ριζωμένο στις παραδόσεις και τους ηθικούς κανόνες και ταυτόχρονα απόλυτα αντισυμβατικό.
- Κορυφαίο πολιτικό, αλλά όχι ιδιοτελή και υστερόβουλο.
- Θεσμικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό.
- Επιγραμματικό και τεκμηριωμένο.
- Διδακτικό αλλά όχι επιδεικτικό.
- Ανεκτικό στην αντίθετη άποψη και την κριτική.
- Οπαδό του μέτρου και εχθρό της υπερβολής.
- Ένα άνθρωπο που ανταποκρίθηκε στην οικογενειακή κλίση της νομικής και της πολιτικής και την υπερέβη.
- Ένα άνθρωπο που δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ τα μεγάλα του προσόντα αλλά εξετέθη σε κινδύνους στο όνομα των πεποιθήσεων και των αισθημάτων του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να σεμνύνεται ότι είχε ως πρώτο της Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη. Σε μια εποχή δύσκολη, γεμάτη αγώνες, περιπέτειες και αντιξοότητες, αλλά και εποχή δημιουργίας και προόδου, η ισχυρή προσωπικότητά του, το ήθος, αλλά και οι τεράστιες νομικές του γνώσεις, ήταν καθοριστικές παράμετροι για την οικοδόμηση κοινοβουλευτικής πρακτικής στα πρώτα χρόνια ζωής του νεοσύστατου Κυπριακού Κοινοβουλίου. 

Σήμερα το Κυπριακό Κοινοβούλιο, το οποίο με τόση αφοσίωση υπηρέτησε, και στο οποίο έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη, τον τιμά για τη διαχρονική του προσφορά στους αγώνες της Κύπρου και του λαού μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μεγάλη αγάπη και το μέγιστο πάθος του Γλαύκου Κληρίδη ήταν η Κύπρος και ο ευρύτερος Ελληνισμός.  Και το όραμα του η ελευθερία της πατρίδας.   Χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να πραγματωθεί το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην αγαπημένη θυγατέρα του Καίτη και σε όλους τους οικείους του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θλιβόμαστε, γιατί ο Γλαύκος Κληρίδης είναι νεκρός και ξεχνούμε ότι οι μεγάλοι νεκροί δεν φεύγουν.  Παραμένουν ζώντες και μετά θάνατον στις καρδιές των ανθρώπων, για να εμπνέουν, να φρονηματίζουν και να καθοδηγούν.

Ο Γλαύκος Κληρίδης είναι πλέον ασφαλής. Ανήκει στην ιστορία και στην κρίση της.  Η φυσική του ωστόσο σιωπή θα αναδεικνύει διαρκώς τις διαστάσεις του έργου και της προσωπικότητας του, τον πλούτο των αισθημάτων του, το ανεξάντλητο περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής του, το μέγεθος της αφοσίωσης στο δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, αλλά και το μεγάλο χρέος όλων μας για συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη.
 

Clerides f 18
Λήψη Λήψη
CleridesF 19
Λήψη Λήψη
k7
Λήψη Λήψη
CleridesF 22
Λήψη Λήψη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS