RSS YouTube Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κύπρος δεν είναι μόνη, διαμηνύει ο Επίτροπος Μπαρνιέ - 8/11/2013

Η Κύπρος δεν είναι μόνη, διαμηνύει ο Επίτροπος Μπαρνιέ - 8/11/2013

Το μήνυμα ότι η Κύπρος στην προσπάθεια της να βγει από την οικονομική κρίση και να προχωρήσει σε ανάπτυξη δεν είναι μόνη της, έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενιαία Αγορά και τις Υπηρεσίες Michel Barnier από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας ότι θα διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Κομισιόν το αίτημα της κυπριακής πολιτείας για ενεργότερο συμμετοχή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Μπαρνιέ μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με  τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στο αίτημα της ε/κ πλευράς για αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και την ανάγκη για αλλαγές στις ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να εξισορροπηθούν οι ανισότητες και να γεφυρωθεί το χάσμα βορρά- νότου στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος δηλώνοντας ευτυχής για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, τόνισε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει  του Κοινοβούλιο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και επειδή, όπως είπε, προσωπικά φρονεί ότι ο ρόλος όλων των εθνικών Κοινοβουλίων είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη συμφιλίωση των πολιτών με την ΕΕ.

Όχι μόνο στην Κύπρο σε όλα τα κράτη της ΕΕ, οι λαοί είναι πάρα πολύ σημαντικοί και ως εκ τούτου και τα Κοινοβούλια,  διότι, συνέχισε,  οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από τα εθνικά Κοινοβούλια τα οποία συνθέτονται από τους εκπροσώπους του λαού.

Πρόσθεσε πως αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για την Κύπρο που τώρα και για κάποιους μήνες βρίσκεται το πλαίσιο αυτής της βαθιάς κρίσης.

Αφού ανέφερε ότι το πρωί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τυγχάνει και προσωπικός του φίλος, με τον Υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτήρισε πολύ θαρραλέο, ο Επίτροπος Μπαρνιέ διατύπωσε τη θέση ότι δεν αρκεί η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση και η στήριξη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε η Κύπρος να εξέλθει από την κρίση.

Ο Επίτροπος διατύπωσε τη θέση ότι η κοινή αποφασιστικότητα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα επιτρέψουν στην Κύπρο να επιστρέψει στην ορθή κατεύθυνση.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι η έκθεση της Τρόικας υποδεικνύει ότι η Κύπρος με τις δύσκολες προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει βρίσκεται στο σωστό δρόμο για επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι αυτό που τώρα είναι σημαντικό είναι να ενδυναμώσουμε και να θέσουμε σωστά θεμέλια στη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα που αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Και πάλι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, υπάρχει η αλληλεγγύη των διαρθρωτικών ταμείων, το ποσό των οποίων ανέρχεται στο 1 δις 200 εκ. ευρώ, τόνισε ο Επίτροπος επισημαίνοντας ότι τα κοινοτικά κονδύλια πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά, δηλαδή, εξήγησε στις μικρές επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παιδεία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρόσθεσε πως επίσης θα συζητηθεί και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που βρίσκεται στην Κύπρο αυτήν την ώρα.

Ο Επίτροπος Μπαρνιέ σημείωσε περαιτέρω ότι η πρόκληση που έχουν ενώπιον τους η Κυβέρνηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων και οι πολίτες της Κύπρου είναι η επανένωση του νησιού.

Αφού ανέφερε ότι παρακολουθεί πολύ στενά το Κυπριακό, καθώς διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πριν κάποια χρόνια, είπε ότι η σταθερότητα στο νησί μετά την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι σημαντική μόνο για την Κύπρο, αλλά είναι σημαντική και για την ΕΕ και για τις γειτονικές χώρες.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του δήλωσε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά σε μια γερή βάση και ανέφερε ότι άκουσε επίσης την επιθυμία των κυπριακών αρχών για περαιτέρω συμμετοχή της ΕΕ και Κομισιόν σε αυτή την προσπάθεια, επιθυμία που θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά, όπως είπε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι  με τον Επίτροπο διεξήχθη εποικοδομητική και φιλική συζήτηση για τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η ευρωζώνη και βεβαίως για τα μεγάλα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον Επίτροπο για την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να ξεπεράσει τα προβλήματα και δυσκολίες και ο τόπος να επιστρέψει το συντομότερο στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται αλλαγές των πολιτικών στην ΕΕ προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της εξισορρόπησης των αντιθέσεων και των ανισοτήτων στην ΕΕ και γεφύρωση του χάσματος μεταξύ βορρά και νότου προκειμένου να είναι σε μια τροχιά ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι εξέφρασε επίσης τη θέση πως η τραπεζική ένωση είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση προκείμενου να υπάρχει ενιαία εποπτεία και να επιτυγχάνονται αναδιαρθρώσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από ένα κέντρο εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις του για το Κυπριακό πρόβλημα και να ευχαριστήσει τον Επίτροπο επειδή συμφωνεί  με την άποψη πως χρειάζεται η ΕΕ να έχει ένα επικουρικό μεν αλλά πιο αποφασιστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με το διορισμό μιας ευρωπαϊκής προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους για να εποπτεύει ότι οι όποιες πρόνοιες λύσης συζητούνται στις διαπραγματεύσεις είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

ΚΥΠΕ

2013 11 08   BarnierPrl 1
Λήψη Λήψη
2013 11 08   BarnierPrl 2
Λήψη Λήψη
2013 11 08   BarnierPrl 3
Λήψη Λήψη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2019
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS