RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Αναφορές του κ.Πιττοκοπίτη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των εργασιών της 16ης Συνάντησης Κ.Σ.ΟΑΣΕ - 3/10/2017

Αναφορές του κ.Πιττοκοπίτη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των εργασιών της 16ης Συνάντησης Κ.Σ.ΟΑΣΕ - 3/10/2017

Στο πλαίσιο των εργασιών της 16ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κ.Σ.ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται στην Ανδόρα, ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης πήρε μέρος σε συζήτηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Πιττοκοπίτης επεσήμανε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η φθορά του περιβάλλοντος συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ασφάλεια και την αειφόρο ανάπτυξη.

Σημειώνοντας ως ιδιαίτερα έντονα προβλήματα για την περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου τη διάβρωση του εδάφους, την απερήμωση και τη λειψυδρία, κ. Πιττοκοπίτης επεσήμανε ότι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, η κλιματική αλλαγή οξύνει περαιτέρω τις υπάρχουσες προκλήσεις κατά της ασφάλειας, όπως η φτώχεια, τα προβλήματα διακυβέρνησης, η κοινωνική αναταραχή, οι συγκρούσεις και η μαζική μετανάστευση.

Ο κ. Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε ειδικότερα στην Κύπρο, ως εκ των φτωχότερων σε νερό κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, υψηλές θερμοκρασίες και μειωμένη βροχόπτωση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιττοκοπίτης στη σημαντική αύξηση της ζήτησης νερού, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και στρατιωτικής κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της  βίαιης μετακίνησης 160 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Επεσήμανε ακόμα την περαιτέρω όξυνση των υδατικών προβλημάτων της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού. 

Επισημαίνοντας τη μακρά ιστορία της χρήσης του νερού ως εργαλείου για εξυπηρέτηση γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πιττοκοπίτης στηλίτευσε την παράνομη υδατική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των περιουσιακών δικαιωμάτων των επηρεαζόμενων Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία διεκδίκησε την πλήρη ιδιοκτησία του έργου, το οποίο  είναι κατά τα άλλα οικονομικά ασύμφορο συγκριτικά με την επιλογή αφαλάτωσης, ως μέρος του ευρύτερου στόχου της χώρας αυτής για εδραίωση του ελέγχου της επί του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Επικαλούμενος πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύουν ότι ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους 1.5 βαθμούς κελσίου σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, μπορεί να είναι ακόμα εφικτός, ο κ. Πιττοκοπίτης τόνισε την επιτακτική ανάγκη όπως τα κράτη τηρήσουν και ενισχύσουν περαιτέρω τις ειλημμένες δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη κατάλληλων πολιτικών ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, την εισαγωγή καθαρότερων καυσίμων και την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τη σύζευξη καθαρής ενέργειας και οικονομικής ανάπτυξης. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης από τις ανεπτυγμένες χώρες των προσπαθειών των αναπτυσσομένων χωρών για προσαρμογή και μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΟΑΣΕ και προς τις δύο κατευθύνσεις, ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι ο πολυσύνθετος  χαρακτήρας των απειλών που αφορούν στην ενέργεια, το νερό και την κλιματική αλλαγή επιβάλλει όπως ο ΟΑΣΕ αυξήσει περαιτέρω την πολιτική του εμβέλεια και στην περιβαλλοντική διάσταση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Αndorra la Vella, 4 Oκτωβρίου 2017

 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS