Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Παρεμβάσεις Βουλευτών σε ειδική συνεδρία για την Κύπρο, κατά την 11η Συνέλευση της ΠαΔΕΕ - 27/7/2017

Παρεμβάσεις Βουλευτών σε ειδική συνεδρία για την Κύπρο, κατά την 11η Συνέλευση της ΠαΔΕΕ - 27/7/2017

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιώργο Λιλλήκα, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, κ. Νίκο Τορναρίτη και τα Μέλη της Επιτροπής, κ. Γιώργο Λουκαΐδη και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Στα πλαίσια των τριήμερων εργασιών, κατά τις οποίες οι Κύπριοι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με αξιωματούχους τόσο της Ομογένειας όσο και της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις των Μελών της ΠαΔΕΕ με Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Νικόλαος Βούτσης, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή των συμμετεχόντων. 

Σε παρεμβάσεις τους χθες το απόγευμα και σε ειδική συνεδρία για την Κύπρο, στην παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Κυριάκου Κενεβέζου, οι Κύπριοι βουλευτές ενημέρωσαν τα μέλη της ΠαΔΕΕ και απάντησαν σε ερωτήσεις τους  αναφορικά με τις επιμέρους πτυχές του Κυπριακού και τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα.  Ευχαρίστησαν δε τα μέλη της Ένωσης για τη διαχρονική στήριξή τους στους αγώνες του Κυπριακού λαού στα οικεία κοινοβούλια και ευχήθηκαν επιτυχία στις πρωτοβουλίες και δράσεις τους στα πλαίσια του έργου της ΠαΔΕΕ.

Ο κ. Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι οι εργασίες της Συνέλευσης πραγματοποιούνται στο «Ναό της Δημοκρατίας», 43 χρόνια αφότου επιτεύχθηκε η αποκατάστασή της, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην πιο πρόσφατη διαπραγμάτευση, στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου που είχε καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στο οποίο η ενωμένη Κύπρος θα είναι ένα φυσιολογικό κράτος, τουτέστιν, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, χωρίς κηδεμόνες και εγγυητές. Σημείωσε επίσης την στοχοπροσήλωσή μας σε λύση του προβλήματος εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής της Κύπρου. Ο κ. Τορναρίτης έκανε εξάλλου αναφορές στον κομβικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και στις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται με γείτονες χώρες, υπογραμμίζοντας περαιτέρω ότι η Ομογένεια κατέχει σημαίνουσα θέση και υποστηρικτική δύναμη για το σύνολο του Ελληνισμού.

Ο κ. Λουκαΐδης, αφού σημείωσε ότι η συζήτηση εξελίσσεται την επαύριο της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, ανέπτυξε τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται. Ειδικότερα, σημείωσε την εναντίωσή μας σε κάθε μορφή διχοτόμησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αιωρούμενη απειλή για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Σημειώνοντας περαιτέρω τη σταθερή επιδίωξή μας για λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στο διττό χαρακτήρα του προβλήματος, ήτοι στη διεθνή και εσωτερική του διάσταση. Καυτηριάζοντας δε την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα ως τις κύριες αιτίες της μη επίτευξης λύσης, υπογράμμισε την σταθερή μας θέση ενάντια σε κάθε συμβιβασμό με την κατοχή και τόνισε παράλληλα την ανάγκη άσκησης πιέσεων από το διεθνή παράγοντα προς την Τουρκία, για αλλαγή της άτεγκτης στάσης της.

Η κα Ερωτοκρίτου, αναφερόμενη στο Κυπριακό ως συνεχιζόμενη πληγή στο διεθνές σύστημα, υπογράμμισε το γεγονός ότι αυτό πρωτίστως αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ζήτημα δικοινοτικής διαμάχης. Αναφερόμενη περαιτέρω στις κυριότερες επιμέρους πτυχές του προβλήματος και ιδιαίτερα στον κατοχικό στρατό, τον εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η κα Ερωτοκρίτου καυτηρίασε την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την συνεχιζόμενη προσπάθειά της να επιβάλει την επικυριαρχία της στο σύνολο της Κύπρου. Τονίζοντας δε ότι η Κύπρος δεν ανέχεται καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι η εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο θα επιτευχθεί μόνο εάν έχει δυσανάλογο κόστος από τη συνέχιση της κατοχής.  Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη ενιαίας στρατηγικής προσέγγισης Κύπρου και Ελλάδας και αξιοποίησης των όποιων εξελίξεων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Εξάλλου, χθες το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες παρευρέθηκαν σε δεξίωση στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κατά την οποία ο Πρέσβης κ. Κενεβέζος τους ενημέρωσε για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017