Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, για το θέμα της σεξουαλικής βίας - 29/6/2017

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, για το θέμα της σεξουαλικής βίας - 29/6/2017

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκ μέρους της πολιτικής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  για το θέμα της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης που υφίστανται οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους. Όπως ανέφερε, το φαινόμενο αυτό αφορά όλες τις χώρες ανεξαιρέτως και εμφανίζεται βεβαίως διογκωμένο όταν είναι έκδηλη η ανοχή και αδιαφορία της κοινωνίας. Συμπεριφορές που πλήττουν τη γυναικεία αξιοπρέπεια, τόνισε, ή οποιαδήποτε μορφή έκφρασης ή άσκησης βίας κατά των γυναικών είναι καταδικαστέες, καθότι εκτός από απαχθείς πράξεις,  αποτελούν και εμπόδιο στη διασφάλιση και απόλαυση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις γυναίκες.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια η κα Κυριακίδου, οι γυναίκες ενδόμυχα γνωρίζουν πολύ καλά τι συνιστά προσβολή ή υποτίμηση του γυναικείου φύλου. Το πρόβλημα, είπε, έγκειται στο γεγονός ότι μόνο οι ενδυναμωμένες και απελευθερωμένες γυναίκες καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, λόγω βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων, δεν προβαίνουν σε καταγγελία. Αντίθετα, εξήγησε η Κύπρια βουλευτής, εστιάζουν την προσοχή τους στα πιθανά λάθη που διέπραξαν οι ίδιες, είτε αυτά αφορούν στην ενδυμασία τους είτε την ώρα και το συγκεκριμένο δρομολόγιο που επέλεξαν τη δεδομένη στιγμή του συμβάντος, μεταφέροντας έτσι το βάρος της ευθύνης και της οδύνης στους ώμους τους και συνακόλουθα όλα τα ψυχολογικά και άλλα τραύματα της βίας που υπέστησαν.

Η ενασχόληση μας με το σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα, υποστήριξε η κα Κυριακίδου είναι ένα βήμα προς της σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, είπε, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση της κατάστασης προκειμένου ν’ αλλάξουν οι νοοτροπίες και πεποιθήσεις τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών ώστε να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε αυτά τα περιστατικά.  Η θέσπιση προοδευτικής νομοθεσίας, που να ποινικοποιεί τη σεξουαλική παρενόχληση και η επικύρωση της σχετικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» που περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύ φάσμα δράσεων και προληπτικών μέτρων για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών, είναι απαραίτητα  εργαλεία που καλούνται όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν. Επιπρόσθετα, εξήγησε στη συνέχεια η κα Κυριακίδου, η κάθε χώρα οφείλει να χαρτογραφήσει με επιστημονικά κριτήρια το εύρος, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της βίας κατά των γυναικών στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας, ώστε να διαμορφωθούν στοχευμένες πολιτικές και στρατηγικές για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του φαινομένου. Περαιτέρω, υπογράμμισε, η πάταξη της διαφθοράς, η κατάλληλη εκπαίδευση του αστυνομικού σώματος, η καλλιέργεια και εκπαίδευση των παιδιών στους τομείς της ισότητας των φύλων από την πιο νεαρή ηλικία και η ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων γυναικών.

Στις προσπάθειες αυτές, εξήγησε η κα Κυριακίδου είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις όποιες θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες διανθίζουν σήμερα τις ευρωπαϊκές μας κοινωνίες. Εξίσου σημαντικό όμως, καθίσταται η καθιέρωση ξεκάθαρων ορίων για το τι συνιστά υπεύθυνη και πολιτισμένη διαγωγή του πολίτη και τι όχι. Σε κάποια κράτη μέλη του ΣτΕ, τα όρια αυτά δεν είναι ξεκάθαρα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο θύτης, αντί τα θύματα, είναι αυτά που προστατεύονται για  να μην διαταραχθούν οι συντηρητικές και πατριαρχικές δομές της κοινωνίας  και της οικογένειας και οι όποιες συνειδητές ή ακόμα και υποσυνείδητες προκαταλήψεις.  Μέσα σε αυτά τα στεγανά, η γυναίκα παραμένει υποδεέστερη του άντρα, περιορισμένη στον οικιακό και αναπαραγωγικό της ρόλο και στόχος επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών.  

Θα πρέπει επίσης, τόνισε η κα Κυριακίδου να μην ξεχνάμε τη βία που υφίστανται οι γυναίκες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων και να μην υποτιμούμε τη διάσταση του φύλου στις ένοπλες διενέξεις ή σε εμφύλιους πολέμους. Πολλές γυναίκες στην αφρικανική ήπειρο, ανέφερε ολοκληρώνοντας, λόγω και της συχνότητας του AIDS , εξακολουθούν να υφίστανται τη βία στην πιο φρικαλέα της μορφή μέσα από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, την εκπόρνευση τους και τους μαζικούς βιασμούς.

ΑΝΑΚΟΙNΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017