RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Συνεχίστηκαν στη Ρώμη οι εργασίες της 24ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ - 28/6/2017

Συνεχίστηκαν στη Ρώμη οι εργασίες της 24ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ - 28/6/2017

Συνεχίστηκαν χθες στη Ρώμη οι εργασίες της 24ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει με αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τα Μέλη της, κ. Άγγελο Βότση (επικεφαλής), κ. Κώστα Κωνσταντίνου, κα Ευανθία Σάββα και κ. Ηλία Μυριάνθους.

Ως Εισηγήτρια της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής της ΔΣΟ, σε παρέμβασή της επί του κεντρικού θέματος της ΓΣ, με τίτλο «Η Χριστιανική διάσταση της παγκόσμιας κρίσης και τρόποι αντιμετώπισής της», η κα Σάββα υπογράμμισε το γεγονός ότι η κρίση ενδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου, εφόσον οι γενεσιουργές της αιτίες εξακολουθούν να υπάρχουν και επιβάλλουν άμεση αντιμετώπισή τους. Η κα Σάββα αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην εδραίωση και εμβάθυνση της κρίσης, επιφέροντας περαιτέρω κοινωνικά προβλήματα. Σημείωσε δε ειδικότερα την αύξηση του ποσοστού της φτώχειας και της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ενώ ταυτόχρονα το μέσο εισόδημα καταποντίζεται. Η Κύπρια βουλευτής πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκαν νέα ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα για το μέλλον των κοινωνιών μας, με το κοινωνικοπολιτισμικό σύστημα να αποδυναμώνεται, τις δημοκρατικές αρχές να συρρικνώνονται και την οικονομία να έχει χάσει την κοινωνική της διάσταση. Ο ρόλος μας, πρόσθεσε, ως πολιτικών είναι καίριος, εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, αποσκοπώντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας. Η Κύπρια βουλευτής εξήρε, τέλος, το γεγονός ότι στη ΔΣΟ κατατίθεται έντονος προβληματισμός για την παγκόσμια κρίση και την αντιμετώπισή της από τη σκοπιά του Χριστιανισμού, στη βάση των αρχών της Ορθοδοξίας και με τη σύμπραξη της πολιτείας.

Το Mέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Συνέλευσης, κ. Μυριάνθους, συμμετείχε σε συνάντηση της Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση της ΔΣΟ, στην οποία κατατέθηκαν εισηγήσεις για αποδοτικότερη αξιοποίηση των οικονομικών του Οργανισμού, εισηγήσεις τις οποίες παρουσίασε και στην ολομέλεια της Συνέλευσης.

Στα πλαίσια του απολογισμού δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας, κ. Βότσης, κατέθεσε εισήγηση της αντιπροσωπίας για την καθιέρωση παράλληλων συνεδριάσεων των Επιτροπών της ΔΣΟ, με συγκεκριμένες θεματικές και στόχο την κατάθεση απόψεων επί ζητημάτων των αρμοδιοτήτων τους.  Η εισήγηση  έγινε αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΔΣΟ, κ. Κωνσταντίνου, παρουσίασε Ψήφισμα για το Κυπριακό, που η Συνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα.  Ο κ. Κωνσταντίνου  αναφέρθηκε στις συνέπειες της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν οι απαγορεύσεις στην άσκηση θρησκευτικής ελευθερίας στα κατεχόμενα. Ενημερώνοντας, εξάλλου, τα Μέλη της ΔΣΟ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό,  εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να συνετιστεί προς όφελος μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης του προβλήματος για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Στο Ψήφισμα, η ΔΣΟ υπενθυμίζει τη συνεχιζόμενη για 43 χρόνια κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κατά παράβαση των αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα δε των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού. Υπενθυμίζοντας περαιτέρω προηγούμενα Ψηφίσματά της, με τα οποία καταδικάζει τη στέρηση των θρησκευτικών και λατρευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εγκλωβισμένων και προσφύγων Ελληνοκυπρίων, καθώς και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου, η Συνέλευση τονίζει για μια ακόμα φορά ότι το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Επαναβεβαιώνει δε τη στήριξη και συμπαράστασή της προς τον αγώνα του Κυπριακού λαού για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, προσβλέποντας στην ευόδωση  των συνομιλιών για συνολική λύση. Καλώντας την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό και να αποκαταστήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του Κυπριακού λαού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος, προς αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και προς εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων όλων των Κυπρίων, καλεί επίσης τη γείτονα χώρα να σεβαστεί τους χώρους λατρείας και τα κοιμητήρια της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να συμβάλει εποικοδομητικά στην αποκατάσταση και συντήρησή τους, προβαίνοντας στις δέουσες ενέργειες προς τον κατοχικό στρατό για αποτροπή της περαιτέρω βεβήλωσης και σύλησης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα υπό την κατοχή της Κυπριακά εδάφη. Η ΔΣΟ απευθύνει, τέλος, έκκληση προς τα Μέλη της και τη διεθνή κοινότητα όπως συμβάλουν στις προσπάθειες για λύση, ασκώντας την επιρροή τους προς την Τουρκία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS