Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ο βουλευτής, κ. Γιώργος Λουκαϊδης μίλησε για τη πολιτική διαφθορά κατά τις εργασίες της ΚΣΣΕ - 27/6/2017

Ο βουλευτής, κ. Γιώργος Λουκαϊδης μίλησε για τη πολιτική διαφθορά κατά τις εργασίες της ΚΣΣΕ - 27/6/2017

Κατά τις σημερινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής, κ. Γιώργος Λουκαϊδης μίλησε εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα της πολιτικής διαφθοράς. Όπως ανέφερε, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της διαφθοράς δεν είναι αμελητέο: η εξοικονόμηση που θα προκύψει από την πάταξη της διαφθοράς και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να προωθηθούν βασικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και έργα υποδομής. Υπογράμμισε επίσης, ότι η διαφθορά έχει άμεση σχέση με το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς. Συνακόλουθα, εξήγησε, η έξαρση του φαινομένου ενισχύει τη συλλογική απαξίωση των πολιτών προς τον δημόσιο βίο, γεγονός το οποίο δυστυχώς έχει εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για την ποιότητα και ανθεκτικότητα της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών. Η καταπολέμηση της διαφθοράς, υποστήριξε, αποτελεί συνεπώς, βασικά συστατικά του κράτους δικαίου και αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατίας.

 
Η διαφθορά, υπογράμμισε, είναι συνυφασμένη με το ισχύον πολιτικό-οικονομικό σύστημα, που εξιδανικεύει την ιδιοτέλεια και παρουσιάζει το κέρδος και τη συσσώρευση του πλούτου ως υπέρτατες αξίες. Γι’ αυτό και το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλες τις χώρες και οργανισμούς, εξήγησε ο κ. Λουκαϊδης. Η συχνότητα και το εύρος του φαινομένου, εξαρτάται όμως από τις πολιτιστικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης αλλά και τους μηχανισμούς που έχουν θεσπιστεί για την πάταξη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η ακεραιότητα των θεσμών και η ενεργός εμπλοκή και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι, πρόσθεσε, επηρεάζουν σημαντικά ως προς την έκταση του φαινομένου.


Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω στοιχεία στη χάραξη στρατηγικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, είναι εξίσου σημαντικό, τόνισε ως νομοθέτες,  να μεριμνούμε ώστε οι κυβερνήσεις μας να συμμορφώνονται και να υλοποιούν τις σχετικές συστάσεις της GRECO του ΣτΕ, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ποινικοποίηση της διαφθοράς, στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες, στη χρηματοδότηση των κομμάτων, σε τρόπους πρόληψης της διαφθοράς σε κοινοβουλευτικό, δικαστικό και εκτελεστικό επίπεδο, στη θέσπιση πρόσθετων μέτρων για την προστασία των πληροφοριοδοτών και στη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των ομάδων συμφερόντων οργανισμών και εταιρειών. Ταυτόχρονα, είπε, η διαφάνεια κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, τίθενται ως βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Σημείωσε, τέλος, την ανάγκη να προωθείται η σύσταση και λειτουργία εξειδικευμένων και ανεξάρτητων αρχών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ καθόσον αφορά στην υποχρέωση τους να καταγγέλλουν και όχι να συγκαλύπτουν σχετικές παρατυπίες και αδικήματα, καθώς επίσης η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα για την καλλιέργεια κουλτούρας δημοκρατικής πολιτότητας και την ενεργοποίηση τους κατά του φαινομένου της διαφθοράς .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017