Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση στην 24η ετήσια ΓενικήΣυνέλευση της ΔΣΟ στην Ρώμη - 26/6/2017

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση στην 24η ετήσια ΓενικήΣυνέλευση της ΔΣΟ στην Ρώμη - 26/6/2017

Άρχισαν χθες στη Ρώμη οι εργασίες της 24ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με κεντρικό θέμα «Η Χριστιανική διάσταση της παγκόσμιας κρίσης και τρόποι αντιμετώπισής της».
 
Σε σχετική παρέμβασή του με τίτλο «Ο ρόλος της ΔΣΟ στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης», ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΣΟ, βουλευτής κ. Άγγελος Βότσης αναφέρθηκε στο ρόλο του Ορθόδοξου Χριστιανού σε κάθε έκφανση της κρίσης, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και αξιακή. Σημειώνοντας ότι ο άνθρωπος, με τη χριστιανική του ιδιότητα, εκφράζεται κυρίως μέσα από την Εκκλησία και διαμέσου των παρεμβάσεών της για την απάμβλυνση του ανθρώπινου πόνου, της ανέχειας και της ένδειας, ο Κύπριος βουλευτής πρόσθεσε ότι ο κάθε Χριστιανός μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει στο διεθνές γίγνεσθαι, καταθέτοντας άποψη και θέση και δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στην εξακρίβωση και καταγραφή των προβλημάτων.

Ο κ. Βότσης τόνισε ότι η ΔΣΟ μπορεί να αναλάβει πολιτική δράση ως διακοινοβουλευτική πολιτική οργάνωση. Αφού γίνει, σημείωσε, η διάγνωση και εντοπιστούν τα αίτια κάποιου προβλήματος της παγκόσμιας κρίσης, μπορεί να προτείνεται συγκεκριμένη θεραπεία των επιπτώσεών της, υπό μορφή πολιτικών προτάσεων. Συνακόλουθα, οι θέσεις και απόψεις των Χριστιανών είναι θεμιτό να κατατίθενται στα πολιτικά σώματα λήψης αποφάσεων, αλλά και στο λαό κάθε χώρας, υπογράμμισε ο κ. Βότσης. Σκοπός μας εν τέλει είναι να εισακούεται η άποψη της Συνέλευσης από κυβερνώντες, θεσμούς και κοινωνία στις χώρες μας και να εκφράζεται, τόσο εξατομικευμένα όσο και συλλογικά, υποστήριξη στις θεμιτές θέσεις των Ορθόδοξων Χριστιανών. 

Στη συνέχεια, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι η κερδοσκοπία των αγορών προς όφελος των λίγων και η διεύρυνση του χάσματος πλουσίων-φτωχών, καθώς και ο στραγγαλισμός της μεσαίας τάξης, είναι μόνο μερικές από τις θεματικές στις οποίες η ΔΣΟ μπορεί και πρέπει να λάβει θέση. Σημείωσε, εξάλλου, ότι ένα από τα καίρια ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στις μέρες μας είναι και η έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Σημειώνοντας ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ζήτημα παράνομης μετανάστευσης αλλά ανθρωπιστική υπόθεση, τόνισε ότι η έμπρακτη επίδειξη πνεύματος αλληλεγγύης είναι επιτακτικό να επεκταθεί και στη ΔΣΟ. Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την ανακατανομή των αιτητών ασύλου στα ευρωπαϊκά κράτη ως μια μορφή πραγμάτωσης της χριστιανικής αλληλεγγύης, ανέφερε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της έμπρακτης εφαρμογής της μεταξύ και των Μελών της Συνέλευσης. Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει αλληλέγγυο πνεύμα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος έναντι της Ευρώπης και πρωτίστως των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, κυρίως δε της Ελλάδας και της Ιταλίας. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2017