Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Συνέδριο “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοιˮ - 22/6/2017

Συνέδριο “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοιˮ - 22/6/2017

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 4.0

Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοιˮ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργανώνει στις 22 Ιουνίου 2017 συνέδριο με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι». Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, που αποτέλεσε το κύριο θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2016, έγκειται, σύμφωνα με τον Klaus Schwab, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο «συγκερασμό τεχνολογιών από το φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο», που δημιουργεί εντελώς νέες δυνατότητες και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα.
 
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση διαδέχθηκε την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση, γνωστή και ως Ψηφιακή Επανάσταση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η εξάπλωση των υπολογιστών και της αυτοματοποίησης. Όμως το κύμα αλλαγών της νέας επανάστασης θα μεταμορφώσει ριζικά την ανθρωπότητα, αφού οι καινοτομίες που ήδη αναπτύσσονται θα διαδοθούν πιο γρήγορα από ποτέ, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της κοινωνίας: εργασία, οικονομία, υγεία, επικοινωνία, περιβάλλον, ανθρώπινες σχέσεις, ασφάλεια. Ταυτόχρονα, αυτή η παγκόσμια επανάσταση θα επηρεάσει και θα διαμορφωθεί από όλες τις χώρες. Ως εκ τούτου, οι ιθύνοντες κάθε κράτους, ο επιχειρηματικός και ο επιστημονικός κόσμος, αλλά και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να εκμεταλλευθούν τις άπειρες δυνατότητες για ανάπτυξη που προσφέρει η νέα αυτή επανάσταση. Καλούνται όμως να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν εγκαίρως και κάποιους κινδύνους που αυτή εμπεριέχει, όπως είναι η περιθωριοποίηση ορισμένων ομάδων, η εκ νέου φτωχοποίηση των αναπτυσσόμενων χωρών, η διόγκωση της ανισότητας, η δημιουργία νέων προβλημάτων για την ασφάλεια και η υπονόμευση των ανθρώπινων σχέσεων. Γιατί, όπως τόνισε εμφαντικά ο Klaus Schwab, «Δεν έχει υπάρξει ποτέ συγκυρία υψηλότερων προσδοκιών ή μεγαλύτερων κινδύνων». 
 
Αφουγκραζόμενος τα μηνύματα των καιρών, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης στοχεύει, με τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, στην έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό κόσμο, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών σχετικά με το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα των προοπτικών, αλλά και των κινδύνων που προοιωνίζεται η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Υπόσχεση της Βουλής ο διάλογος που εκκινεί με το συνέδριο να συνεχιστεί με τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων στο άμεσο μέλλον.
Πρόγραμμα συνεδρίου
Οι εργασίες του συνεδρίου “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοιˮθα αναπτυχθούν το πρωί της Πέμπτης, 22 Ιουνίου, σε τέσσερα παράλληλα πάνελ, στις τέσσερις αίθουσες συνεδριάσεων της Βουλής:
Αίθουσα Κερύνεια - Πάνελ 1: Ραγδαίες εξελίξεις στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών,
Αίθουσα Αμμόχωστος - Πάνελ 2: Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας,
Αίθουσα Λάρνακα - Πάνελ 3: Νέες προοπτικές στον τομέα της υγείας,
Αίθουσα Πάφος - Πάνελ 4: Ο άνθρωπος στο κέντρο.
 
Οι εισηγητές στα εν λόγω πάνελ θα είναι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από Κύπρο και Ελλάδα, ερευνητές, ιδρυτές συναφών εταιρειών κ.ά., οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις διεργασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στον τομέα που σχετίζεται με τη δική τους εισήγηση, τις εφαρμογές που αναμένεται να έχουν (ή που έχουν) στην Κύπρο, καθώς και τις προσωπικές τους εμπειρίες. Συντονιστές της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα είναι οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, για το πρώτο πάνελ, κ. Ελένη Μαύρου, για το δεύτερο πάνελ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, για το τρίτο πάνελ, και κ. Στέλλα Κυριακίδου, για το τέταρτο πάνελ.
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργασιών του συνεδρίου στο Αίθριο του κτιρίου της Βουλής. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης και ο ακαδημαϊκός, βραβευθείς με το βραβείο Turing 2007 (αντίστοιχο του Νόμπελ Πληροφορικής), δρ Ιωσήφ Σηφάκης.
 
Η τελετή λήξης των εργασιών του συνεδρίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 22 407292, 22 407363 (μέχρι την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017).