RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης, παρουσίασε προσχέδιο ψηφίσματος της ΚΣΣΕ για το θέμα πολιτικής μετάβασης στην Τυνησία.

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης, παρουσίασε προσχέδιο ψηφίσματος της ΚΣΣΕ για το θέμα πολιτικής μετάβασης στην Τυνησία.

Στη διάρκεια των εργασιών της συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που πραγματοποιήθηκαν στην Πράγα, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης, ως Εισηγητής της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ για το θέμα της πολιτικής μετάβασης στην Τυνησία, παρουσίασε το προσχέδιο ψηφίσματος και σύστασης της έκθεσής του για το εν λόγω θέμα.

Προτάσσοντας την ανάγκη η Ευρώπη να βοηθήσει εμπράκτως την Τυνησία να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις κυρίως στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, ο κ. Λουκαϊδης υπογράμμισε ότι η πιθανή αποσταθεροποίηση της χώρας, συνεπεία των προκλήσεων που   αντιμετωπίζει σ’ αυτούς τους τομείς, δυνατό να επηρεάσει άμεσα και αρνητικά την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στην ασφάλεια των συνόρων. Συνεπώς, επισήμανε ο κ. Λουκαϊδης είναι εξαιρετικής σημασίας, η Τυνησία να τύχει της στήριξης της Ευρώπης, σε πολιτικό κα τεχνοκρατικό επίπεδο και με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, έτσι ώστε να εδραιωθούν τα δημοκρατικά επιτεύγματα της χώρας.  Ο Κύπριος βουλευτής, πρόσθεσε εξάλλου πως η δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση και η συνακόλουθη απογοήτευση των νέων για την προοπτική της χώρας - καθώς η επανάσταση δεν συνοδεύτηκε από την αναμενόμενη οικονομική πρόοδο και ευημερία - θέτει σε κίνδυνο την πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. 

Ο κ. Λουκαϊδης εξήγησε ότι από όλες τις χώρες της «αραβικής άνοιξης» η Τυνησία αποτελεί το μοναδικό θετικό παράδειγμα ομαλής μετάβασης προς τη δημοκρατία. Το Σύνταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο 2014, ανέφερε, καθιέρωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς που διασφαλίζουν ένα λειτουργικό και ισορροπημένο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Λουκαϊδης εξήρε επίσης το δυναμισμό της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ και την προσήλωσή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να συνάδουν με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, είπε, αναμένεται επίσης να ενισχύσει το κράτος δικαίου, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εξαλείψει τις διακρίσεις.  Ο νέος νόμος κατά του ρατσισμού, ανέφερε, καθώς επίσης ο νόμος για την προστασία των πληροφοριοδοτών αλλά και η υπογραφή της Σύμβασης Λανζαρότε για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, υποδηλώνουν την δέσμευση των αρχών  της χώρας προς την επίτευξη των πιο πάνω στόχων.

Σε ότι αφορά στα αρνητικά σημεία, ο κ. Λουκαϊδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην έλλειψη ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, στις πολλαπλές διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται ομοφυλόφιλα και τρανς άτομα καθώς επίσης στα κρούσματα  απάνθρωπων, βίαιων ή εξευτελιστικών συνθήκών κράτησης και μεταχείρισης υπόπτων και φυλακισμένων. Οι προκλήσεις αυτές, επεσήμανε, αποτελούν σοβαρά πλήγματα στην απόλαυση θεμελιωδών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων από το σύνολο των πολιτών της χώρας. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπλήρωσε ο κ. Λουκαϊδης δεν μπορεί να αποτελεί όχημα υπονόμευσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να αποτελεί αφορμή για κατάχρηση εξουσίας και χρήση υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης, τόνισε ακόμα, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα,  θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς ωστόσο να ερμηνευτεί ως πράξη ατιμωρησίας των ενόχων και των μεγαλό-οφειλετών.  Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως μια στενότερη σχέση με την ΚΣΣΕ και μια προνομιακή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα ως πολιτικά εργαλεία για τη στήριξη της πορείας της Τυνησίας προς τη δημοκρατία στα επόμενα κρίσιμα χρόνια. 

Το Ψήφισμα και η Σύσταση, που υιοθετηθήκαν ομόφωνα, καλούν, μεταξύ άλλων, τις αρχές της χώρας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία, ελευθερία και ακεραιότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και των Ανεξάρτητων Θεσμικών Αρχών, μέσω της νομικής κατοχύρωσής και οικονομικής αυτονομίας τους. Επιπρόσθετα, το ψήφισμα καλεί τις αρχές της Τυνησίας να εντείνουν τις προσπάθειες τους όσον αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, στη διατήρηση του μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας χωρίς να υπονομεύονται βασικές ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αυτές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS