RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν στο Βερολίνο οι επαφές αντιπροσωπίας της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας - 18/5/2017

Ολοκληρώθηκαν στο Βερολίνο οι επαφές αντιπροσωπίας της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας - 18/5/2017

Ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ στο Βερολίνο οι επαφές αντιπροσωπίας της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία επισκεπτόταν τη Γερμανία ύστερα από σχετική πρόσκληση.  Της αντιπροσωπίας ηγείτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της ΟΦ, κ. Γιώργος Λιλλήκας και σ΄ αυτή μετείχαν τα Μέλη της ΟΦ, κ.κ. Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Κ. Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.

Οι Κύπριοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag), κ. Johannes Singhammer, ο οποίος τους καλωσόρισε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι η παρούσα επίσκεψη ενισχύει τη φιλία μεταξύ της Γερμανίας και της Κύπρου και εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.  Τόνισε παράλληλα ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια εποχή, κατά την οποία διαπιστώνεται η ανάγκη για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ώστε η Ένωση να αντιμετωπίσει συλλογικά τις όποιες προκλήσεις παρουσιάζονται.  Αναφερόμενος στον ενισχυμένο στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής  Μεσογείου, ο κ. Singhammer τόνισε ότι οι πολύ καλές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι πολύτιμες για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.  Ευχήθηκε δε να εξευρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Εκ μέρους της αντιπροσωπίας, ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι η ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά στο μέλλον της Ένωσης και την αναβίωση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος, αλλά και σοβαρά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, τα οποία απαιτούν στενή συνεργασία και σύμπραξη μεταξύ των χωρών μελών. Ενημέρωσε, εξάλλου, τον Γερμανό αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει λειτουργική και βιώσιμη λύση, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και χωρίς την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ώστε να καταστεί ακόμη πιο σημαντικός εταίρος στην ΕΕ και όχι προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Η Κυπριακή αντιπροσωπία παρακάθησε επίσης σε γεύμα εργασίας, που παρέθεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, κ. Michael Roth. Ο κ. Roth επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανική Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όχι ως απλός παρατηρητής, αλλά ως εταίρος στη διαδικασία.   Εξέφρασε δε την ελπίδα η παρούσα προσπάθεια να έχει θετικά αποτελέσματα.  Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τους  Κύπριους βουλευτές ότι η χώρα του αναφέρεται στο Κυπριακό σε κάθε διμερή συνάντηση και επαφή που έχει με την Τουρκία και τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου θα είναι συμφέρουσα όχι μόνο για τον Κυπριακό λαό, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Λιλλήκας χαιρέτισε το γεγονός ότι οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πληθώρα τομέων, γεγονός που, όπως σημείωσε, επιδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της Γερμανίας προς την Κύπρο, ως σημαντικό εταίρο της στην ΕΕ, αλλά και στρατηγικό σύμμαχο των πλείστων γειτονικών χωρών της.  Ενημερώνοντας τον κ. Roth για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η Κύπρος επιζητεί τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων χωρών, όπως η Γερμανία, που πρέπει να ασκήσουν πίεση προς την Άγκυρα για να εγκαταλείψει την προκλητική και επιθετική πολιτική της και να επιδείξει θετική στάση στη διαδικασία των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης.

Στο πλαίσιο των επαφών της στο Βερολίνο, η αντιπροσωπία είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της Γερμανικής Άνω Βουλής (Bundesrat) και συγκεκριμένα το Γενικό Διευθυντή, πληρεξούσιο εκπρόσωπο του κρατιδίου της Βαυαρίας, δρα Rolf Dieter Jungh, τον Υφυπουργό, πληρεξούσιο του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, κ. Martin Gorholt και τον Υφυπουργό, πληρεξούσιο του κρατιδίου της Θουριγγίας, κ. Molte Joas Cruckers.  Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την κυπριακή αντιπροσωπία για τις αρμοδιότητες και το σύστημα λειτουργίας της Bundesrat, καθώς και γενικότερα της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Jongh χαρακτήρισε την Κύπρο πολύτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ευχόμενος να εξευρεθεί σύντομα βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.  Η Κυπριακή αντιπροσωπία τόνισε ιδιαίτερα ότι η όποια λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει το σύστημα των αναχρονιστικών εγγυήσεων, ούτε την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.

Η αντιπροσωπία της ΟΦ Κύπρου – Γερμανίας είχε στη συνέχεια συνάντηση με τα Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κ.κ. Andrej Hunko και Charles M. Huber.  Συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές, η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και οι συναφείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και ο αυξημένος ρόλος της Κύπρου στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. 

Η αντιπροσωπία παρακάθησε, τέλος, σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της ΟΦ Γερμανίας-Κύπρου, κ. Hunko και στο οποίο παρέστησαν επίσης τα μέλη της, κ. κ. Heinz-Joachim Barchmann και Manuel Sarrazin.  Κατά το δείπνο, αντηλλάγησαν απόψεις για το Κυπριακό πρόβλημα, τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, τη Συριακή κρίση και το προσφυγικό ζήτημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη,   18 Μαΐου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS