RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Αντιπροσωπία της ΟΦ Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί επαφές στο Βερολίνο - 17/5/2017

Αντιπροσωπία της ΟΦ Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί επαφές στο Βερολίνο - 17/5/2017

Αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί επαφές στο Βερολίνο, στο πλαίσιο επίσκεψης, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της ΟΦ Γερμανίας-Κύπρου στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag), κ. Andrej Hunko. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της ΟΦ, κ. Γιώργος Λιλλήκας και σ’ αυτή μετέχουν τα Μέλη της, κ.κ. Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Κ. Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.
 
Η αντιπροσωπία είχε το πρωί συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο κ. Ηeinz-Joachim Barchmann (Σοσιαλιστικό Κόμμα -SPD) και τα Μέλη της Επιτροπής για Υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) της Bundestag, κ.κ. Andrej Hunko (Κόμμα της Αριστεράς –Die Linke), Thomas Dörflinger (Χριστιανοδημοκράτες -CDU/CSU), Norbert Spinrath (SPD), Manuel Sarrazin (Πράσινοι -GRUNE) και Alexander Ulrich (Die Linke).   Καλωσορίζοντας την Κυπριακή αντιπροσωπία στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ο κ. Barchmann επεσήμανε ότι η Επιτροπή για Υποθέσεις ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, οι οποίες, τόνισε, βρίσκονται σε εξαιρετικά σημαντική φάση. 

Εκ μέρους της αντιπροσωπίας, ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε του Γερμανούς βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι, παρόλον ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα που αφορούν στην εσωτερική διακυβέρνηση μιας ενδεχόμενης λύσης, εντούτοις δεν έχει σημειωθεί  πρόοδος στα σημαντικά ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η νέα απαίτηση της Άγκυρας όπως αποδοθούν οι τέσσερεις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση, δεν θα γίνει αποδεκτή από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.  Πρόσθεσε δε ότι η απαίτηση αυτή δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, αφού θα οδηγούσε σε “νόμιμο” εποικισμό της Κύπρου.

Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, γειτνιάζοντας με περιοχές που αποτελούν πηγή σοβαρότατων προκλήσεων για ολόκληρη την ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό πρόβλημα και η τρομοκρατία.  Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος αποτελεί επίσης στρατηγικό και ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, η βιώσιμη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να ενδιαφέρει άμεσα τόσο τη Γερμανία όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε στη συνέχεια ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μόνο όταν ο Τούρκος Πρόεδρος επιδείξει σεβασμό στις συμφωνίες της Τουρκίας με την ΕΕ και εγκαταλείψει την άτεγκτη και αυταρχική συμπεριφορά του, η οποία οδηγεί την Τουρκία μακριά από την ΕΕ. 

Ο κ. Βότσης ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου, ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σημειώνοντας και τις τουρκικές παραβιάσεις και απειλές κατά της Ελλάδας, όπως και ενάντια σ’ ολόκληρη την ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα.  Τόνισε δε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις, ώστε η Άγκυρα να θέσει τέρμα στην προκλητική αυτή συμπεριφορά, για το καλό της Κύπρου, της ίδιας της Ένωσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Ο κ. Ευσταθίου εξήγησε, τέλος, ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και δεν πρόκειται να επιλυθεί χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας.  Τόνισε δε ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι βιώσιμη και δημοκρατική, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών και να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Οι Γερμανοί βουλευτές υποστήριξαν ότι, σήμερα παρά ποτέ, υπάρχει περισσότερη σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και επαναβεβαίωσαν το συνεχές ενδιαφέρον τους όσον αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, τοποθετώντας το ενδιαφέρον αυτό και στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
 
H Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία πραγματοποίησε, εξάλλου, συνάντηση με τον Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για Εξωτερική Ασφάλεια και Πολιτική Ανάπτυξης στην Καγκελλαρία, δρα Christoph Heusgen.  Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν σε πολύ   εποικοδομητικό κλίμα οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και η πορεία της χώρας προς την ΕΕ, καθώς και η στάση της Άγκυρας όσον αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη,   17 Μαΐου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2018
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS