RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Πραγματοποιήθηκε η 2η Τριμερής Συνάντηση αρμόδιων Επιτροπών για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας - 10/5/2017

Πραγματοποιήθηκε η 2η Τριμερής Συνάντηση αρμόδιων Επιτροπών για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας - 10/5/2017

Πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιεροσόλυμα η 2η Τριμερής Συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αρμόδιων για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Στη Συνάντηση μετείχαν από κυπριακής πλευράς ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη της Επιτροπής κ.κ. Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Κ. Γεωργίου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Κωστής Ευσταθίου. Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας και της ισραηλινής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Κνεσσέτ κ. Avi Dichter.

Τη Συνάντηση προσφώνησε ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ κ. Yuli-Yoel Edelstein. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες βουλευτές, ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ τόνισε τη σημασία της τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, προσβλέποντας, όπως είπε, στην επόμενη Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, που θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Εξ ονόματος των μελών της κυπριακής αντιπροσωπίας, ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε τη σημασία του θεσμοθετημένου πλαισίου τριμερών σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, στη βάση κοινών αρχών και στόχων και της περαιτέρω προώθησης της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τόνισε δε την ουσιαστική συμβολή των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν από τους ηγέτες των τριών χωρών,  στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινοβουλευτική διπλωματία.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για περιφερειακά θέματα. Από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών, έγινε αναφορά στο Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και  συνεχιζόμενου εποικισμού. Στηλιτεύοντας την κορυφούμενη τουρκική αδιαλλαξία στις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος, οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν ότι η τουρκική αξίωση για παραχώρηση των 4 ελευθεριών της ΕΕ στα 80 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ελλοχεύει σοβαρούς δημογραφικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους για την  Κύπρο και την Ένωση, αλλά και για τις χώρες εταίρους στην ευρύτερη περιοχή. Στηλιτεύτηκαν ακόμα οι αυξανόμενες απειλές και εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας που, όπως τονίστηκε, αποσκοπούν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

 Υπογραμμίστηκε, εξάλλου, ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου, ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής, όπως και μεταξύ των χωρών αυτών, λόγω των πολύ καλών σχέσεων που η χώρα μας διατηρεί τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις Αραβικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως το έχει πράξει στο παρελθόν όποτε της ζητήθηκε, προς επίλυση του Μεσανατολικού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διευκολύνοντας το διάλογο μεταξύ των μερών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν τη σημασία του να διέπεται η συνεργασία αυτή από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, του αλληλοσεβασμού, της αμοιβαιότητας και της κατανόησης, καθότι οι απειλές εις βάρος μιας χώρας μπορούν να επιφέρουν αστάθεια σε όλη την περιοχή. Η ύπαρξη κοινών καλώς νοουμένων συμφερόντων συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα στην συνεργασία, αλλά και σημαντική ευθύνη για τις τρεις χώρες, τόνισαν οι Κύπριοι βουλευτές.

Η αντιπροσωπία επισκέφθηκε, τέλος, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου έγινε δεκτή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS