RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε κατά τις χθεσινές εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ - 26/4/2017

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε κατά τις χθεσινές εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ - 26/4/2017

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε κατά τις χθεσινές εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της καταπολέμησης των ανισοτήτων ως μέτρο για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. 

Η ανισότητα, ανέφερε, αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν ιδεολογικοπολιτικό ζήτημα, και συνδέεται με την αντίληψη του καθενός, για την οικονομία και σε τελική ανάλυση για τη σχέση κεφαλαίου-εργασίας. Εντούτοις, η παγκόσμια οικονομική κρίση, υποστήριξε, ανέδειξε ορισμένα σημαντικά στοιχεία και κατέρριψε μύθους, που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει.

Πρώτο, εξήγησε ο κ. Λουκαΐδης, από την κρίση δεν βγήκαν όλοι χαμένοι. Αντίθετα, οι ελίτ είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφονται ρεκόρ ανισοτήτων. Δεύτερο, είπε, η σχετική οικονομική ανάκαμψη και η μείωση της ανεργίας που καταγράφηκε –όχι σε όλες τις χώρες βέβαια- δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής όλων, ούτε καν των περισσότερων και δεν ανέστρεψε την όξυνση των ανισοτήτων. Τρίτο. οι πολιτικές της λιτότητας, των φορολογικών κινήτρων στους μεγαλοεπιχειρηματίες και η διάσωση των τραπεζών δεν έχουν οδηγήσει σε ανάπτυξη και ευημερία για όλους, αλλά αντίθετα, έχουν εμβαθύνει τις ανισότητες και την εκμετάλλευση.

Είναι κρίσιμο, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, να αναγνωριστούν αυτές οι αλήθειες καθότι το ζήτημα της εισοδηματικής και ευρύτερα της κοινωνικής ανισότητας δεν μπορεί να επιλυθεί εάν δεν αναδειχτούν οι αιτίες της. Στη συνέχεια, ο Κύπριος βουλευτής παρέθεσε τη ρήση του Βραζιλιάνου Αρχιεπισκόπου Χέλντερ Καμάρα «Όταν δίνω φαγητό στους φτωχούς με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί δεν έχουν να φάνε με λένε κομουνιστή» ρήση που είναι ενδεικτική των αντιφάσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με την ανισότητα. Η εισοδηματική ανισότητα, συμπλήρωσε, είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος που συγκεντρώνει τον πλούτο σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Με άλλα λόγια, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι τυχαίο που έχουμε φτωχούς και πλούσιους. Έχουμε φτωχούς επειδή έχουμε πλούσιους και το αντίστροφο. Είναι για αυτό, εξήγησε, που για την Αριστερά η οριστική λύση αυτού του ζητήματος βρίσκεται σε ένα διαφορετικό δρόμο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των χωρών και της ηπείρου μας.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στις συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ψηφίσματος με τις οποίες θα συμφωνήσει κάθε ένας που ειλικρινά εξεγείρεται βλέποντας τις κραυγαλέες ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τέτοιες σημαντικές συστάσεις, εξήγησε, αφορούν στην ανάγκη θέσπισης δικαιότερων φορολογικών συστημάτων και στη φορολόγηση του πλούτου, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων, στην κοινωνική ασφάλιση για όλους, σε αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ισομισθία ανδρών-γυναικών και στην προώθηση κοινωνικών υποδομών που να στηρίζουν τους εργαζόμενους κατά τη μητρότητα και τη φροντίδα των παιδιών.

Εξάλλου, σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, ο κ. Λουκαΐδης, ως Εισηγητής της Επιτροπής, παρουσίασε το προσχέδιο ψηφίσματος και σύστασης της Έκθεσης για το θέμα της πολιτικής μετάβασης στην Τυνησία, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Το σχετικό ψήφισμα και η σύσταση αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή της ΚΣΣΕ τον ερχόμενο Μάιο στην Πράγα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS