RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώνονται στη Ντάκα του Μπανγκλαντές, οι εργασίες της 136ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης - 4/4/2017

Ολοκληρώνονται στη Ντάκα του Μπανγκλαντές, οι εργασίες της 136ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης - 4/4/2017

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη, στη Ντάκα του Μπανγκλαντές, οι εργασίες της 136ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΔΕ), στις οποίες συμμετείχε η βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά. Στα πλαίσια της Συνέλευσης, η κα Κουκουμά, υπό την ιδιότητά της ως συν-εισηγήτριας της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, για το θέμα «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην πρόληψη εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών», έλαβε μέρος σε συζήτηση επί της σχετικής Έκθεσης και του Προσχεδίου Ψηφίσματος, που συνέταξε μαζί με τον έτερο συνεισηγητή της Επιτροπής, Ρώσο βουλευτή, δρα Konstantin Kosachev.

Παρουσιάζοντας το ψήφισμα, η κα Κουκουμά τόνισε ότι οι βασικές αξίες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η ισότητα μεταξύ όλων των κρατών, μικρών ή μεγάλων, ισχυρών ή αδύνατων, πλούσιων ή φτωχών. Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι  οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στην αρχή της πρόληψης εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, επισημαίνοντας ότι βασικό δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους αποτελεί η διεξαγωγή των εσωτερικών υποθέσεών του χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, είτε αυτές είναι στρατιωτικής, είτε οικονομικής ή διπλωματικής φύσεως. Σημείωσε δε συναφώς ότι η συνεργασία και η ειρήνη στον κόσμο διασφαλίζονται ακριβώς όταν υπάρχει σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών, των νόμιμων συμφερόντων τους και των επιλογών τους σ’ ότι αφορά το κοινωνικό σύστημα και το πρότυπο ανάπτυξης που ακολουθούν.
Η Κύπρια βουλευτής επεσήμανε, εξάλλου, ότι η αρχή της πρόληψης εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών έχει συζητηθεί και επιβεβαιωθεί από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στην μεταψυχροπολεμική εποχή. Τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα εξακολουθεί να προβληματίζει και να ανησυχεί, προκαλώντας συζητήσεις επί των πολυποίκιλων πτυχών του. 

Μιλώντας για την περίπτωση της Κύπρου, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι η χώρα μας βίωσε και βιώνει την πολιτική εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις και ιδιαίτερα τις παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της, ένεκα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Υπενθύμισε δε ότι τα εν λόγω ψηφίσματα καταδικάζουν το παράνομο αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη και καλούν όλα τα κράτη, μεταξύ άλλων, να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κα Κουκουμά υπογράμμισε παράλληλα ότι οι περιπτώσεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης, αλλά και άλλες προκλήσεις ανά το παγκόσμιο, αποτελούν παραδείγματα εξωτερικών παρεμβάσεων. Υπέδειξε δε ότι οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, που στοχεύουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα η εξωτερική πολιτική των κρατών βασίζεται κυρίως στα εθνικά και οικονομικά τους συμφέροντα, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με τις οικουμενικές αρχές και αξίες.

Η Κύπρια βουλευτής σημείωσε ότι η σημασία που αποδίδεται σήμερα, στο πλαίσιο της άσκησης των διεθνών σχέσεων, στη διαφύλαξη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστά την αρχή της πρόληψης των εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών αμφιλεγόμενη. Παρόλο που η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε κόστος, επεξήγησε η κα Κουκουμά, ιδίως σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας ή ακόμα όταν τα κράτη αποτυγχάνουν τα ίδια να προστατεύσουν τους πολίτες τους, εντούτοις και η αρχή της πρόληψης εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών πρέπει να διαφυλαχθεί εξίσου, διαχωρίζοντάς την από την αρχή της ευθύνης προστασίας.  Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε η κα Κουκουμά, τα εθνικά κοινοβούλια, ρόλος των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της δημοκρατίας, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η υποστήριξη του διαλόγου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δύνανται να παρέχουν τις νομοθετικές βάσεις και μηχανισμούς πρόληψης εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών. Η κοινοβουλευτική διπλωματία, κατέληξε η Κύπρια βουλευτής, μπορεί να αποδειχθεί εργαλείο ζωτικής σημασίας στα χέρια των βουλευτών προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 4 Απριλίου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS