RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη παρουσίασε σαν Εισηγητής περίγραμμα έκθεσης Επιτροπής του ΟΑΣΕ - 1/3/2017

Ο Βουλευτής  κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη παρουσίασε σαν Εισηγητής περίγραμμα έκθεσης Επιτροπής του ΟΑΣΕ - 1/3/2017

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρόσφατης 16ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που διεξήχθησαν στη Βιέννη, ο κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητά του ως Εισηγητής της Γενικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και τα Ανθρωπιστικά Θέματα, παρουσίασε περίγραμμα της έκθεσης της εν λόγω Επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί κατά  την Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο 2017, στο Μινσκ.

Στα πλαίσια της παρουσίασης του, ο κ. Χατζηγιάννη  επεσήμανε ότι στην  περίοδο που διανύουμε, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διασφαλίζεται εν μέσω αυξημένων απειλών κατά της ασφάλειας. Τονίζοντας την άμεση σχέση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό των κρατών και της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας, ο κ. Χατζηγιάννη έθιξε το ζήτημα των παρεκκλίσεων που ζητούν κράτη από δεσμεύσεις διεθνούς δικαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες απειλές κατά της ασφάλειάς τους. Τόνισε, ότι σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι όποιες παρεκκλίσεις πρέπει να είναι περιορισμένης διάρκειας και να τηρούνται εντός των αυστηρών πλαισίων, που προβλέπουν σχετικές διεθνείς συνθήκες.

Σημειώνοντας την επιδίωξή του να στρέψει την προσοχή και σε ευάλωτες ομάδες, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ως άλλα θέματα τα οποία θα συμπεριλάβει στην έκθεσή του, τα δικαιώματα των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των μεταναστών, καθώς και τα δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη περαιτέρω προώθησης της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι προσπάθειές μας για καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού που επαπειλούν τις αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας συνείδησης και θρησκευτικής λατρείας στις κοινωνίες μας, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια που θέτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε εξάλλου ότι, υπό το πρίσμα της άμεσης σχέσης μεταξύ της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, είναι σημαντικό ο ΟΑΣΕ να προσδώσει μεγαλύτερη σημασία σε μορφές του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες συνεπάγονται κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η οποία έχει επιδεινώσει τη μεταναστευτική κρίση. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Χατζηγιάννη έκανε λόγο και για την ανάγκη καταπολέμησης της καταστροφής, της λεηλασίας και του λαθρεμπορίου αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους κρίσεων, τονίζοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες αποσκοπούν τόσο σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και στην «πολιτιστική κάθαρση» και «απώλεια ταυτότητας» των πληθυσμών που διώκονται και ξεριζώνονται.

Συμπερασματικά, ο κ. Χατζηγιάννη, επισημαίνοντας τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διατήρηση της ειρήνης, σημείωσε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή, τη συνάφεια και την προβολή του σε αυτόν τον τομέα, με τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση, όπου είναι απαραίτητο, των μηχανισμών της ανθρώπινης διάστασης.

Σε παρέμβασή του εξάλλου στα πλαίσια συζήτησης με θέμα την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν καιρώ κρίσης, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι παρά την ύπαρξη πολλών διεθνών και μη κυβερνητικών οργανισμών που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση ενδεχόμενων παραβιάσεων. Η θεσμοποίηση του διαλόγου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασύνδεσή τους με ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας, όπως λαμβάνει χώρα στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ είναι σημαντική ανέφερε, αλλά δεν επαρκεί για να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηγιάννη, υποστήριξε ότι το σύστημα κατά το οποίο ο ΟΑΣΕ χρειάζεται να προσκληθεί από τα συμμετέχοντα Κράτη για να επιβλέψει κατά πόσον στην επικράτεια τους παρατηρούνται παραβιάσεις των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σε αυτό τον τομέα, πρέπει να τερματιστεί και να δοθεί στον ΟΑΣΕ η δυνατότητα να το πράττει αυτεπαγγέλτως. Υπογράμμισε τέλος, ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί όπως τα συμμετέχοντα Κράτη στον ΟΑΣΕ εισαγάγουν ως μάθημα στα μορφωτικά τους συστήματα την εκπαίδευση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
1 Μαρτίου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS