RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Κοινή συνάντηση Επιτροπών της Βουλής, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ - 22/2/2017

Κοινή συνάντηση Επιτροπών της Βουλής, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ - 22/2/2017

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής, κα Petra Kammerevert (Γερμανία - Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών). Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο επ’ ευκαιρία της ανακήρυξης της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι Ευρωβουλευτές, κα Helga Trüpel, κα Silvia Costa, κ. Bogdan Andrzej Zdrojewski, κ. Momchil Nekov και κα Jadwiga Wiśniewska. Στη συνάντηση, συμπροήδρευσαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Αναπλ. Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης. Από την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, συμμετείχαν οι βουλευτές, κα Αννίτα Δημητρίου και κ. Αντρέας Καυκαλιάς, καθώς και οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων και των Λατίνων στη Βουλή, κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν και κα Αντωνέλλα Μαντοβάνη, αντίστοιχα. Από την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχαν οι βουλευτές, κες Στέλλα Κυριακίδου και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
  
Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου προωθεί το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας ότι αυτός θα είναι και ο εκπαιδευτικός στόχος της επόμενης σχολικής χρονιάς. Τόνισε δε την ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Ενημέρωσε, εξάλλου, τους Ευρωβουλευτές ότι στον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται πρόνοια για προστασία μουσουλμανικών τεμενών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι προσπάθειες για αναστήλωση αρχαίων μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές παρεμποδίζονται από το κατοχικό καθεστώς.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βεβήλωση κοιμητηρίων και ναών στα κατεχόμενα. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα για την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η όποια λύση του θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Στη συνέχεια, καυτηρίασε τις αξιώσεις της Τουρκίας για διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, καθώς και την επιμονή της γείτονος για διατήρηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η επικεφαλής της Επιτροπής CULT, εξήρε το έργο της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και την ενεργό εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στις εκδηλώσεις. Μιλώντας εξ ονόματος του ΕΚ και ιδιαίτερα της Επιτροπής CULT, η κα Kammerevert επανέλαβε την ευχή της για λύση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε δε ότι το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί άριστη ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και για την επιστροφή παράνομα διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Επεσήμανε επίσης ότι το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο οποίο θα πρέπει να εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση.

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κα Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην τελευταία Έκθεση που υιοθετήθηκε το 2015 από τη Συνέλευση και αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους διενέξεων και μεταπολεμικές περιόδους, σημειώνοντας ότι η εν λόγω Έκθεση περιέχει αρκετές αναφορές στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από το 1974 και συνδέει την επιδιόρθωση και αναστήλωση πολιτιστικών μνημείων με την επιστροφή των προσφύγων και εκτοπισθέντων στις συγκεκριμένες περιοχές και την προστασία της ταυτότητας των συγκεκριμένων πολιτιστικών χώρων.
 
Τα μέλη των δύο Επιτροπών της Κυπριακής Βουλής τόνισαν την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνέχιση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ για να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στη λύση του Κυπριακού και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, μέσω της άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών. Η κα Kammerevert εξέφρασε εκ μέρους της αντιπροσωπείας τη δέσμευσή της να διαβιβάσει τις εκκλήσεις των Κύπριων βουλευτών προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Τέλος, τονίστηκε η επιθυμία στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στο ΕΚ και τις Επιτροπές Παιδείας και Πολιτισμού των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS