RSS Spacer
Ελληνικά Spacer - Spacer Türkçe Spacer - Spacer English
Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2017 - 2/2/2017

Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2017 - 2/2/2017

Ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2017 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που συνδιοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα Μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.  Σ’ αυτές, συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκο Τορναρίτη, την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και το Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Στέφανο Στεφάνου.  Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών μεταρρυθμίσεων για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ο ρόλος των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη διασφάλιση της σταθερότητας του Ευρώ.

Η κα Κουκουμά, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος, σχολίασε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ότι αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις είναι ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα, οδηγώντας στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην υιοθέτηση πολιτικών που αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Περαιτέρω, η κα Κουκουμά ανέφερε ότι οι έννοιες της δια βίου μάθησης και της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων είναι όμορφες, όμως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι, υπό καθεστώς φτώχειας και απόγνωσης, τυγχάνουν συχνά εκμετάλλευσης από εργοδότες που προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τόνισε η Κύπρια βουλευτής, προκαλείται πίεση στα εργασιακά δικαιώματα. Αναφερόμενη στην περίπτωση της Κύπρου, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και υπέδειξε ότι οι εισηγήσεις για μεταρρυθμίσεις δεν συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων, αλλά ούτε προωθούν την ανάπτυξη.     
 
Σε παρέμβασή του για το δεύτερο θέμα, ο κ. Στεφάνου ανέπτυξε σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις του σε σχέση με την εφαρμογή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης (μνημονίων). Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα από την εφαρμογή μνημονίου
στην Κύπρο,  επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της λεγόμενης αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης, η Ευρωζώνη, σε πλήρη συνεργασία μ’ ένα εξωθεσμικό, ανεξέλεγκτο και αυθαίρετο όργανο, την Τρόικα, μετέτρεψε την Κύπρο σε πειραματόζωο, επιβάλλοντας κούρεμα καταθέσεων πολύ πριν αυτό συζητηθεί και σταδιακά θεσμοθετηθεί στη νομοθεσία τις ΕΕ. Περαιτέρω, είπε ότι το «κούρεμα» καταθέσεων κατέστρεψε την οικονομία της Κύπρου, δεδομένου ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν ήταν δημοσιονομικό, όπως παραδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τραπεζικό. Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου σταχυολόγησε τα κυριότερα, όπως ανέφερε, αποτελέσματα της εφαρμογής μνημονίου στην Κύπρο. Υπογράμμισε ότι, σήμερα, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια σε επίπεδο ΕΕ στους ρυθμούς αύξησης τις εισοδηματικής ανισότητας και στους ρυθμούς μείωσης των μισθών. Επεσήμανε τη δραματική αύξηση της φτώχειας, και της ανεργίας των νέων, καθώς και τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης κοινωνικής ομάδας, των «εργαζόμενων φτωχών».

Ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων στις χώρες όπου  εφαρμόστηκαν, προκαλώντας φτώχεια, ανισότητα, ανεργία και ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη και άνευ δικαιωμάτων  εργασία. Γι’ αυτό και είναι κακόφημα, απεχθή και απορριπτέα, σημείωσε. Εφιαλτικές δεν είναι μόνο οι καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων είπε. Διπλά εφιαλτική είναι η δογματική αγκίστρωση στα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πρόσθεσε. Αποδοκιμάζοντας τη στάση των θεσμών έναντι των χωρών όπου εφαρμόζονται μνημόνια, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν δίνεται χρόνος για προσαρμογή των χωρών και οι θεσμοί αδιαφορούν για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η κάθε χώρα και για τις κοινωνικές συνέπειες των μνημονίων, τα οποία έχουν φτωχά αποτελέσματα. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι, για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται, διαπιστώνοντας ότι η επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών καταστρέφει την αρχή της αλληλεγγύης. Επεσήμανε, τέλος, ότι η εγκαθίδρυση ανεξέλεγκτων και εξωθεσμικών οργάνων, όπως η Τρόικα, ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και εκτρέφει το νεοφασισμό και την ακροδεξιά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017
 


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
spacer
Βουλή των Αντιπροσώπων © Πνευματικά δικαιώματα 2017
spacer
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Με την ισχύ του DWCMS