Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Άρχισαν στη Γενεύη οι εργασίες της 135ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης - 24/10/2016

Άρχισαν στη Γενεύη οι εργασίες της 135ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης - 24/10/2016

Άρχισαν σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 135ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΔΕ), στο πλαίσιο των οποίων η βουλευτής κα Σκεύη Κουκουμά συμμετείχε ως συν-εισηγήτρια στη συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην πρόληψη εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών».

Εισάγοντας το θέμα, η κα Κουκουμά ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η πρόληψη εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών έχει συζητηθεί επανειλημμένα σε διάφορα διεθνή φόρα και δη σε πρόσφατες Συνελεύσεις της ΔΕ, εξακολουθεί ωστόσο να υφίσταται ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αφού αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία στη διεξαγωγή των διεθνών σχέσεων. Ως εκ τούτου, είπε η κα Κουκουμά, η συζήτηση του θέματος καθίσταται και χρήσιμη και επίκαιρη ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και των εθνικών κοινοβουλίων.

Μιλώντας για την περίπτωση της Κύπρου, η Κύπρια βουλευτής επεσήμανε ότι η χώρα μας βιώνει την πολιτική εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις και, πιο συγκεκριμένα, παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας, της εδαφικής της ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της. Υπενθύμισε δε ότι η τουρκική εισβολή και κατοχή βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καταδικάζουν το παράνομο αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη και καλούν, μεταξύ άλλων, όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνοντας στη συνέχεια ότι όλες οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας που στοχεύουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η κα Κουκουμά υποστήριξε ότι η αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών πρέπει να διασφαλίζεται στον ίδιο βαθμό με την προώθηση και διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα σε περιπτώσεις παραβιάσεων που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονία. Πρόσθεσε δε ότι αιτήματα για αυτοδιάθεση δεν θα πρέπει να ικανοποιούνται σε βάρος βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και επεσήμανε το ρόλο των κοινοβουλίων, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι αρχές αυτές.

Αναφερόμενη στον τρόπο που τα κράτη σχεδιάζουν την εξωτερική τους πολιτική, η Κύπρια βουλευτής υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική κάθε κράτους έχει ως γνώμονα τα εθνικά και οικονομικά του συμφέροντα, ακόμα και αν βρίσκονται σε αντίθεση με παγκόσμιες αρχές, αξίες ή διεθνείς δεσμεύσεις, επιτείνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τη γνωστή λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, πρέπει να υπερτονιστεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί ως αντίβαρο έναντι τέτοιων πολιτικών.

Αν επιθυμούμε, να υπερασπιστούμε τις αρχές και αξίες που διέπουν τις διεθνείς μας σχέσεις,  κατέληξε ο κα Κουκουμά, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι σ’ αυτές. Αυτό, τόνισε, πρώτοι εμείς οι βουλευτές πρέπει να το έχουμε κατά νου, όταν νομοθετούμε, όταν ασκούμε έλεγχο στις ενέργειες και πολιτικές των κυβερνήσεων μας και, βεβαίως, όταν ασκούμε κοινοβουλευτική διπλωματία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016