Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν στη Μπρατισλάβα οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ - 18/10/2016

Ολοκληρώθηκαν στη Μπρατισλάβα οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ - 18/10/2016

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στη Μπρατισλάβα οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η Συνάντηση διοργανώνεται από την τρέχουσα εξάμηνη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη Συνάντηση, συμμετέχει αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Μάριο Μαυρίδη και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιώργο Κ. Γεωργίου.

Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα που άπτονται, μεταξύ άλλων, της ενδυνάμωσης της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην ΕΕ.

Σε παρέμβασή της, στο πλαίσιο συζήτησης για την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ, η κα Κουκουμά υπογράμμισε ότι η ΟΝΕ έχει ως ύψιστη προτεραιότητά της την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας  και άρα μπορεί να λεχθεί ότι αποτελεί εξ ορισμού εργαλείο επιβολής της. Αναφερόμενη στην επιθυμία επίτευξης μίας Κοινωνικής Ευρώπης, η κα Κουκουμά  διαπίστωσε έλλειψη επαρκούς βούλησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου στην επιδίωξη αυτού του στόχου, όπως συμβαίνει, επεσήμανε, και στην περίπτωση κυρίαρχων οικονομικών κύκλων στην ΕΕ.  Η κα Κουκουμά σημείωσε επίσης την ασάφεια των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σ’ ότι αφορά στην ατζέντα για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.  Αναφέρθηκε δε περαιτέρω στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου για επαναφορά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ (TTIP) μέσω της Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA).  Η CETA όπως και η TTIP, ανέφερε η κα Κουκουμά, προνοούν τη λειτουργία εξωδικαστικού μηχανισμού για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών και πολυεθνικών εταιρειών (ISDS), στον οποίο δεν θα συμμετέχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού ή δικαστές, είπε, αλλά παράγοντες που θα αποφασίζουν με αδιαφανείς διαδικασίες για θέματα που επηρεάζουν τους Ευρωπαίους πολίτες.  Η κα Κουκουμά εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα τα εργασιακά δικαιώματα και η σχετική νομοθεσία να αναθεωρηθούν με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, με αποτέλεσμα την πιθανή επίσης συμπίεση των μισθών και γενικότερα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε πιο συγκεκριμένα τις επιφυλάξεις της για την καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού, ενδεχόμενο που θα μπορούσε όμως να συζητηθεί, όπως επεσήμανε, στο ευρύτερο πλαίσιο για μια ελαχίστων προδιαγραφών κοινωνική πολιτική, η οποία θα παρέχει πραγματική στήριξη στο κράτος πρόνοιας μέσω της δημιουργίας αξιοπρεπών και μόνιμων θέσεων εργασίας και της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Καταλήγοντας, η κα Κουκουμά τόνισε την ανάγκη απόρριψης των πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων, καθώς και την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της ΕΕ για την επίτευξη κοινωνικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. 

Εξάλλου, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης επεδοκίμασε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση δίκαιης φορολόγησης στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη οι δράσεις αυτές να πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην περιορίζονται στην Ευρώπη, διότι, όπως τόνισε, σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες θα οδηγηθούν εκτός Ευρώπης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016