Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της αξιολόγησης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την βελτίωση της πολιτικής εκπροσώπησης των γυναικών.

Η βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της αξιολόγησης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την βελτίωση της πολιτικής εκπροσώπησης των γυναικών.

Η βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της αξιολόγησης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την βελτίωση της πολιτικής εκπροσώπησης των γυναικών. Η κα Κυριακίδου ανέφερε αρχικά, ότι η ποιότητα και νομιμότητα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική ζωή και στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.  Σύμφωνα με την Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε η κα Κυριακίδου, η εκπροσώπηση των γυναικών κατά 30% κρίνεται επαρκής ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα, στην εταιρική διακυβέρνηση και στην γενικότερη επίδοση της κοινωνίας.

Συνεχίζοντας, η κα Κυριακίδου τόνισε ότι παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην Ευρώπη όσον αφορά τη θέση της γυναίκας, υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη διανύσει πολύ δρόμο όσον αφορά στην ισότητα των φύλων και άλλες, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται πολλές διακρίσεις στη βάση κυρίως, των πατριαρχικών δομών που πλήττουν τα δικαιώματα τους τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τους χώρο.

Γι’ αυτό τόνισε η Κύπρια βουλευτής, θα πρέπει ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου κάθε χώρας και τις πολιτικές που προωθούνται για την ισότητα. Θα πρέπει επίσης, επεσήμανε, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος πρόνοιας ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες των γυναικών και να ενισχύσουμε τη φωνή των γυναικών μέσα από το γυναικείο κίνημα. Επιπρόσθετα, ανέφερε, θα πρέπει να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια προς την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων που ειδικεύονται στην προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Παράλληλα, διευκρίνισε η κα Κυριακίδου, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ένας ευρύς δημόσιος διάλογος για την  ισότητα των φύλων και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή, ώστε το ζήτημα να πάψει να θεωρείται ως «γυναικείο» αλλά να τεθεί ως ένα εξόχως πολιτικό θέμα, που απασχολεί στον ίδιο βαθμό τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
 
Θετικές δράσεις, όπως για παράδειγμα, η ποσόστωση ως νομοθετικό μέτρο ή ως προσωρινό εσωκομματικό  μέτρο  για την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών, είναι δυνατόν να μην ταιριάζουν σε όλες  τις περιπτώσεις,  εξήγησε η κα Κυριακίδου. Ως εκ τούτου, τα μέτρα που επιλέγονται πρέπει να αξιολογούνται και να επιλέγονται στη βάση των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας. Εξίσου σημαντικό είναι να εφαρμόζεται η νομοθεσία και να υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης υφιστάμενων δομών και στρατηγικών, είπε καταλήγοντας, προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη, η πραγματική ισότητα των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016