Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Προεδρεύων της Βουλής, είχε συνάντηση με ξένους βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών αρχών του εξωτερικού - 12/10/2015

Ο Προεδρεύων της Βουλής, είχε συνάντηση με ξένους βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών αρχών του εξωτερικού - 12/10/2015

Ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Σοφοκλής Φυττής, είχε σήμερα συνάντηση με ξένους βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών αρχών του εξωτερικού, που συμμετείχαν στην  αντικατοχική πορεία και άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου για καταδίκη των 41 χρόνων τουρκικής κατοχής της πόλης.  Στη συνάντηση συμμετείχαν Βρετανοί βουλευτές, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τους συμμετέχοντες συνόδευαν ο Δήμαρχος, κ. Χαράλαμπος Πίττας και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φυττής προέβη σε εκτενή ενημέρωση για το Κυπριακό πρόβλημα και τις τελευταίες εξελίξεις του.  Έκανε επίσης αναφορές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σε θέματα ενέργειας και ζητήματα οικονομίας. 

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Φυττής εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών, που επανήρχισαν μετά την ανάδειξη του κ. Ακκιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι το κλειδί της λύσης του προβλήματος εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας.  Οι προσπάθειές μας, είπε ο κ. Φυττής, επικεντρώνονται στην επίτευξη λύσης στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φυττής υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για να δοθούν περισσότερες πληροφορίες προς τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους όσον αφορά πιθανά σημεία ταφής και ειδικότερα για το άνοιγμα των λεγόμενων «στρατιωτικών περιοχών» στα κατεχόμενα. Υπενθύμισε δε τις πρόνοιες σχετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε τον παρελθόντα Φεβρουάριο.

Ο κ. Φυττής τόνισε στη συνέχεια ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί η εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί  από τη γείτονα χώρα, όπως αυτές απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005.
Χαιρέτισε δε την απόφαση για αναβαθμισμένη εμπλοκή στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διασφαλίζεται η συμβατότητα των προτεινόμενων εισηγήσεων, που κατατίθενται στις συνομιλίες, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όσον αφορά στα θέματα ενέργειας, ο Προεδρεύων της Βουλής υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ), που ασκούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα  τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία είναι πλέον και μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Καυτηρίασε δε τις όποιες τουρκικές απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τα δικαιώματα αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας και υπογράμμισε τις  τραγικές επιπτώσεις που είχαν για την Κύπρο οι αποφάσεις του Eurogroup Μαρτίου 2013.  Είπε επίσης ότι, σήμερα, οι οικονομικοί δείκτες φανερώνουν μεν πορεία ανάκαμψης, όμως η πραγματική οικονομία και οι ίδιοι οι άνθρωποι χρειάζονται ακόμη ενίσχυση μέσω επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ώστε να ξεπεραστούν μακροπρόθεσμα τα όποια προβλήματα και κυρίως οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

Από πλευράς τους, οι ξένοι αντιπρόσωποι επαναβεβαίωσαν ακόμα μία φορά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους αγώνες του Κυπριακού λαού για επανένωση της Κύπρου, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Ευχήθηκαν δε το συντομότερο την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, ο κ. Φυττής ανέπτυξε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενημέρωση των ξένων κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τόσο για το Κυπριακό και τις επιμέρους πτυχές του όσο και για τα θέματα οικονομίας που ταλανίζουν τον Κυπριακό λαό. Ευχαρίστησε δε θερμά τους παρευρισκομένους για το γνήσιο ενδιαφέρον τους και την αδιάλειπτη υποστήριξή τους στην Κύπρο.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015