Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης, σε σεμινάριο της ΚΣΣΕ και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Κωνσταντινούπολη - 27/3/2015

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης, σε σεμινάριο  της ΚΣΣΕ και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Κωνσταντινούπολη - 27/3/2015

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης, ο οποίος συμμετέχει σε συνεδρία της  Επιτροπής Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην Κωνσταντινούπολη, έλαβε μέρος και σε σεμινάριο, που παράλληλα συνδιοργανώνεται από την ΚΣΣΕ και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία και λογοδοσία αιρετών σωμάτων.

Το θέμα της διαφθοράς, τόνισε ο κ. Λουκαϊδης, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου οικονομικού συστήματος που ευνοεί και προάγει τις αξίες του κέρδους και του πλουτισμού. Η διαφθορά, συνέχισε ο κ. Λουκαϊδης,  πλήττει τη δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Ως αποτέλεσμα των πολλαπλών σκανδάλων που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο, ανέφερε, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς έχει κλονιστεί, ενώ παράλληλα, η απαξίωσή τους προς τις εκλογικές διαδικασίες ολοένα και αυξάνεται. Τα σοβαρά κρούσματα παραβίασης νομοθεσιών, της χρηστής διοίκησης και των κανόνων δεοντολογίας από κορυφαίους θεσμικούς αξιωματούχους, έχουν οδηγήσει σε απαίτηση των πολιτών για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση του δημοσίου βίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, η Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει τον εκσυγχρονισμό  της νομοθεσίας όσον αφορά στο ασυμβίβαστο, το Πόθεν Έσχες  και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, και γενικότερα, τη συμμόρφωση της Κύπρου με τις συστάσεις της GRECO.

Μιλώντας όμως για απειλή κατά της δημοκρατίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε, σημείωσε, ότι το μεγαλύτερο πλήγμα σ’ αυτήν προέρχεται από την ολοένα αυξανόμενη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων υπέρ τους, σε βάρος των συμφερόντων των λαών και των απλών πολιτών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εξελίσσεται μέσα από παράνομες πρακτικές διαφθοράς, αλλά και μέσα από τη νόμιμη δημοκρατική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Λουκαϊδης, παραμένει κρίσιμο στοιχείο η ανάγκη για ενίσχυση του δημοκρατικού έλεχγου και λογοδοσίας στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, την ίδια ώρα που πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά οι θεσμοί και οι διαδικασίες κατά της διαφθοράς. Με δεδομένο ότι οι πλείστες αποφάσεις για οικονομικά θέματα λαμβάνονται πλέον στο επίπεδο της ΕΕ, συνέχισε ο κ. Λουκαίδης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών, πέραν της ενίσχυσης των μηχανισμών δημοκρατικού ελέγχου της Ένωσης, είναι αναγκαία η ένταξη της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς, GRECO, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως η ανοχή και αναπαραγωγή φαινομένων διαφθοράς, διευρύνει το χάσμα μεταξύ πολιτών και κέντρων εξουσίας, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα, ιδιαίτερα εν καιρώ οικονομικής κρίσης και στέρησης για πολλές οικογένειες. Η αντιμετώπιση του φαινομένου και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και των εκπροσώπων τους, διέρχεται μέσα από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, αλλά και την καλλιέργεια κουλτούρας απόρριψης τέτοιων συμπεριφορών.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015